Skip to main content

Ce mai citim. Cărți pentru copii despre emoții, lecții de viață și povești cu tâlc (+2 ani)

Autor: 24 iulie 2020Parenting
Carti pentru copii

Recunosc, am o problemă. Cumpăr cărți pentru copii în disperare. Și justific foarte ușor cheltuielile acestea deoarece îmi zic de fiecare dată în minte: sunt pentru bulină, să o ajute să îndrăgească lectura. Deși, cum bine mi-a spus o mamă de adolescentă, tot efortul acesta nu înseamnă că îi va și plăcea copilului, mai târziu, să citească. Dar, mă amăgesc, în continuare, că eu încerc.

Pandemia nu m-a ajutat deloc să controlez acest impuls, ba mai rău a făcut. Mai mult, spre bucuria și, uneori, frustrarea noastră, bulina a început să fie atentă, să-și dorească și să aștepte cu nerăbdare să citim povești seara la culcare. Pentru mamele de copii mai mici, nu vă stresați (cum m-am stresat eu) că aceștia nu au răbdare să asculte povești, de abia în jur de 2 ani sunt cu adevărat mai interesați de ele și încep să-și dezvolte atenția pentru o durată mai lungă de timp. Dar, cum vă spuneam:

pandemie + copil atent la povești = fatality la buzunar.

Și, deși există riscul ca C. să mă trimită să dorm pe preș dacă mai vede cărți noi pe măsuța de lângă fotoliul de citit, vă zic, cu mâna pe inimă, că nu regret, momentan, nicio achiziție. Scrise mai bine sau mai rău (din păcate, da, sunt multe cărți de copii cu povești ciuntite aiurea, cu greșeli de exprimări sau gramatică și limbaj neadaptat), fiecare carte i-a ținut atenția bulinei la ora de culcare. Pe unele chiar și le ia și în timpul zilei să le răsfoiască, le cere la somnul de prânz sau se pune în fotoliu și le „citește” singură.

Acum, să vă zic ce cărți de copii am cumpărat în ultimele luni, poate vă inspiră și pe voi.

Cărți despre emoții

Îmi place mult Editura DPH, mi se pare că au titluri foarte bune, mai ales că ei sunt și cei care publică și cărțile Prințesei Urbane (pe care o urmăresc și de care îmi place mult). Fix în pandemie, au lansat pe site un set cu 6 cărticele despre emoții: „Mini biblioteca emoțiilor mele”. În ele, urmărim cum se manifestă furia, timiditatea, mândria, frica, invidia și tristețea în viața lui Marni, o fetiță adorabilă. Cărțile prezintă scenarii din viața de zi cu zi a oricărui copil, modul în care apare fiecare emoție, cum recunoști semnele și ce ai putea face să depășești acea stare. Poveștile și grafica sunt simpatice, iar cărțile vin într-o cutie mică cu mâner pe care bulina mea o căra tare veselă de colo-colo prin casă, ca pe o poșetă.

Și că tot vorbeam de Prințesa Urbană, bulina e deja fan a seriei Ema și Eric. Chiar saptămâna trecută, Ioana a lansat o carte despre emoții: „Cum, ce și de ce simt? Ema și Eric descoperă emoțiile” și un joc care să ajute copiii să creeze povești. Cum DPH a avut reduceri de 50% pe site (și pare că încă au), am cumpărat și cartea și jocul. Mândra mea nu e încă de joc, dar cartea cred că îi va plăcea (încă nu le-am primit propriu-zis).

Cărți pentru copii cu învățăminte din situații de zi cu zi

În perioada de izolare, pentru sănătatea mentală a tuturor, nu am scăpat fără cântecele pe YouTube și câteva seriale animate pentru care bulina noastră a făcut o pasiune. Adică, suspecții clasici pentru vârsta ei: Peppa Pig, Conni și Bobiță și Buburuza. După ce ne-am întors la București și la rutina de aici, am încercat să înlocuiesc desenele și să-i iau, mai degrabă, cărți cu personajele îndrăgite. Astfel, am ajuns să cumpăr, în primul rând, aproape toată seria Prietena mea Conni. Le-am cumpărat în special pentru Conni și olița, deoarece acum suntem în această etapă … dificilă :))

Le-am comandat pe toate de pe site-ul editurii, deoarece aveau prețul cel mai bun. Chiar dacă am plătit transportul, tot mi s-a părut că am ieșit mai bine la bani, decât de pe site-urile cu transport gratuit. Recunosc, eram puțin sceptică de răbdarea bulinei (sunt recomandate peste 3 ani), dar cred că au ținut-o atentă pentru că îi place de Conni. Deși avem 10 cărți din serie, acum, citim des „Conni și olița”, „Conni merge la dentist” (super faină pentru familiarizat copiii cu ideea), „Conni merge la fermă” și „Conni o ajută pe mama”. (wink-wink) Ca idee, am văzut acum că a apărut și „Conni învață despre coronavirus”.

Tot din motive „de oliță” am luat, recent, și „Bruno vrea la oliță”. E singura cărticică pe care nu o aveam din seria de 4 cu ursulețul Bruno. Celelalte le-am cumpărat de la niște târguri și au fost cam primele cărticele la care bulina a avut răbdarea să stea să asculte lectura până la capăt. Sunt destul de simpatice și învață copiii, într-o măsură mai limitată, despre cum să se comporte în supermarket, despre ora de baie și relația cu tatăl.

Revenind la personajele din serialele animate preferate de bulină, am văzut, întâmplător că există și cărțile cu Bobiță și Buburuza. Din păcate, sunt destul de scumpe – 35 de lei/cartea – și conțin doar câte 2 povești. Într-adevăr, sunt tare drăguțe și conțin multe lecții despre prietenie, familie, ajutor, cum să depășești momente dificile. Am „greșit” și am cumpărat prima carte din serie, într-o zi când lucram de pe terasa FOX’s book cafe (e o cafenea-librărie pe care o recomand cu drag deoarece au o cameră întregă de cărți pentru cei mici). Încă mă gândesc dacă mai cumpăr vreuna.

Povești clasice

Din poveștile clasice românești, bulina e fan „Capra cu trei iezi”. Știe cântecul pe de rost și îi și place să-l imite în vocea lupului. Am avut o variațiune dintr-un set de cărticele de la Lidl (recomand, dacă vor mai fi, seria cu albinuța Maya), dar a avut mândra grijă cât era mai mică să le terfelească. Acum, avem o cărticică luată de la un anticariat de stradă, cu 2 lei, de la editura TeoPiticot. O găsiți și nouă pe Libris.ro.

După ce s-a născut bulina, nașii noștri de cununie ne-au adus o carte cu mai multe povești clasice internaționale. Se numește „Lumea Poveștilor”, de la editura Flamingo GD, și conține: „Bambi”, „Albă ca Zăpada”, „Scufița Roșie”, „Motanul încălțat”, „Cei trei purceluși”, „Peter Pan”, „Pinocchio” și „Tom Degețel”. Selecția e foarte bună și poveștile sunt scurte, ușor de urmărit. Un mare plus sunt ilustrațiile, chiar și lupii din „Cei trei purceluși” și „Scufița Roșie” sunt tare simpatici. Un minus, din păcate, are cartea la modul în care sunt trunchiate poveștile, dar îmi pot imagina că e dificil să le rezumi atât de mult. Din ce am văzut, există multe astfel de colecții, cred că puteți lua orice vă face cu ochiul și în funcție de vârsta copilului.

Mai avem câteva cărți cu povești de la Jumbo. Două luate cam acum 2 ani și una primită anul trecut. Primele („Scufița Roșie” și „Motanul încălțat”) au fost o dezamăgire. Probabil au fost dintr-un lot greșit, pentru că imaginile și textul sunt foarte decalate. Nici traducerea în română nu e strălucită. A treia carte, „Greierele și Furnica”, e ceva mai decentă, deși nu mă dau prea tare în vânt nici după ea. În schimb, bulina nu a avut de protestat și chiar a avut o perioadă în care ni le cerea des la lectura de seară. Oricum, vă recomand să citiți orice carte vrei să luați de la ei în magazin, să nu aveți surprize.

Cărți pentru copii cu diverse activități

Nu sunt chiar de citit, dar bulina le răsfoiește cu plăcere. Am și câteva în română și câteva în engleză (sursa mea de cărți pentru copii în engleză e Antic Exlibris – recomand să-i urmăriți, au super reduceri și prețuri de anticariat la cărți noi).

Primele pe care le recomand cu mare căldură sunt din seria „Caută și găsește” de Susanne Gernhauser. Și acestea sunt 35 de lei/cartea, dar chiar merită. Le avem de anul trecut și sunt tocite de cât a umblat bulina cu ele, atât de mult i-au plăcut. Au și mici texte și, într-o perioadă, doar pe acestea le cerea la lectura de seară (cel legat de Crăciun a trebuit să-l ascundem că era deja martie și tot îl voia :)) ). Le găsiți pe mai multe siteuri și am văzut că mai este acum o carte cu autovehicule care pare foarte interesantă.

De la Antic Exlibris am luat o mulțime de cărți pentru copii, din cele micuțe și cartonate, pentru când era bulina bebe și se uita doar la imagini. Acum avem un teanc întreg de cărți de activități, cu stickere sau de colorat. Treceți prin magazin sau aruncați-vă un ochi pe site la categoria dedicată copiilor, sigur găsiți ceva. Mai ales dacă aveți copii fani Frozen sau seria DC, imposibil să nu vi se lipească ceva de mână.

Cărți ilustrate

La final, am lăsat o serie de la Univers Enciclopedic Junior pe care nu știu exact la ce categorie să o încadrez, am zis eu ilustrate, dar pot să vă spun că bulina mea e mega încântată de ea. Am 3 cărți din ea: „Cea mai iubită mamă din lume”, „Cel mai iubit bunic din lume” și „Cea mai iubită bunică din lume”. Vânez să prind și „Cel mai iubit tată din lume”, dar îl tot găsesc out of stock. Sunt cărți ilustrate cu mici poezioare despre relația copilului cu fiecare membru al familiei. Ca fun fact: de fiecare dată când le citim mândrei, trebuie să le citim pe toate trei la rând.

Sunt curioasă – voi ce cărți aveți pe acasă pentru prichindei? Ce vă pun să le citiți obsesiv, seară de seară? Lăsați-mi în comentarii, pentru inspirație. Oricum, deja mă mănâncă degetele să mai comand niște povești românești că mi-am dat seama că nu prea avem :))

Surse foto: Editura DPH, Editura Casa, Libris.ro, Cărturești.ro

Andra Iacob

Om de comunicare, modelat de fervoarea capitalei, socializez intens și scriu așezat. Cu un ochi pe tot ce înseamnă business și industria marcom, navighez hățișurile parenting-ului modern.

3 Comments

  • Sabina spune:

    Bravo, Andra, pt acest „spatiu” minunat, sunt f mandra de tine! <3 l-am descoperit azi si l-am rasfoit cu interes si nesat. M-am bucurat sa-ti regasesc umorul, spiritul conciliant si stilul asta fain de a-ti impartasi gandurile! I've missed them all! :*
    Si ca sa fiu in nota articolului – avem noi “Cel mai iubit tată din lume” si e in topul preferintelor lui M, o carte f draguta. De asemeni, in top mai sunt: seria cu pisica Mog, seria Buni Closca povesteste ("Lupul caruia ii placeau prea mult bomboanele", "Canarul care facea pipi in cuib", "Leusorul care spunea intotdeuna NU" sunt haioase si de mare ajutor :D), Hoinari prin anotimpuri si mai nou – poeziile Otiliei Cazimir, care imi reamintesc si mie de copilarie.

    • Andra Iacob spune:

      Aww! Ce m-a emoționat comentariul tău, Sabinuș ❤️? Mulțumesc din suflet pentru aprecieri.

      Super faine și recomandările tale, de Hoinari prin anotimpuri mi s-a tot spus, de abia aștept să le iau. Ce tare și cu poeziile Otiliei Cazimir, sigur le are mama pe acasă, o pun să le caute ?

Lasă un comentariu