Skip to main content

Articole de parenting de pus la suflet sau de băgat la cap – iunie

Autor: 3 iulie 2020Parenting
Articole de parenting iunie

Dacă ați citit puțin pagina Despre mine, ați văzut deja că nu am pretenții să fac din acest blog un blog de parenting, ci mai mult de împărtășit resurse și experiențe legate de „părințeală”. Cum menționam și acolo, sunt deja multe alte bloguri și site-uri foarte bune pe această nișă, pe care le și urmăresc. Tocmai de aceea, m-am gândit să trec în revistă, la finalul fiecărei luni, acele articole de parenting care mi-au plăcut. Fie că am rezonat cu ele la un nivel emoțional, sau că am simțit că mi-au furnizat informații utile. Poate vă inspiră și pe voi. 🙂

Copiii trebuie să fie conștienți că e absolut în regulă să spună NU când e vorba despre corpul lor

În țara în care aproape 50% din populație consideră că violul este provocat, că nu înseamnă de fapt da, devine absolut necesar să ne educăm copiii ce este consimțământul și dreptul asupra propriului corp. Prințesa Urbană a scris un articol excelent despre cum îi putem învăța pe aceștia să seteze limite pentru atingerile pe care le primesc. Mai mult, ea subliniază de ce e important să le explicăm copiilor că spațiul personal este prețios și nu trebuie să fie încălcat de nimeni, nici de familie. Un articol lung, dar esențial de citit, mai ales că atinge un punct sensibil legat de cum reacționăm atunci când proprii copii nu doresc îmbrățișările noastre sau ale rudelor. Îl găsiți aici, de lecturat împreună cu textul despre importanța de a spune STOP.

7 lucruri pe care copiii voștri și le doresc de la voi, dar nu știu cum să vi le ceară

Uneori, ne scapă lucrurile cele mai evidente legate de copiii noștri. Explicațiile sunt multe, mai toate gravitând în jurul programului aglomerat și lipsei acute de timp a părinților. Cu toate acestea, dacă ne dorim să creștem copii puternici, siguri pe ei și stabili emoțional, trebuie să fim un pic mai atenți la nevoile lor. În acest sens, Ela Crăciun a făcut o listă cu lucrurile pe care le-a învățat crescând 3 copii. Acestea ar fi:

  • Oferiți-le iubirea și afecțiunea de care au nevoie
  • Fiți prezenți
  • Susțineți-vă copiii indiferent de alegere
  • Spuneți NU și impuneți limite
  • Lăsați-i să-și trăiască visul
  • Faceți-vă timp doar pentru ei
  • Oferiți-le independență

Puteți citi articolul întreg pe blogul ei, aici.

Ce-și doresc mamele să audă când se întorc seara, din oraș

Bine, bine, avem grijă de copii, dar cu mamele ce facem? Mai ales, ce facem cu vinovăția pe care o avem că ne dorim o ieșire cu fetele sau puțin timp doar pentru noi și pasiunile noastre? Din păcate, avem înscris în ADN-ul nostru ceva cu care ar trebui să ne luptăm constant – că ai noștri copii nu se vor descurca fără mamele lor o perioadă de timp. Dina Bento pune punctul pe I și povestește, ceea ce am experimentat și eu pe pielea mea, de ce nu e dracul chiar așa de negru. Și cum se poate descurca foarte bine și soțul să le gătească și, mai ales, să-i distreze pe copii.

Toată treaba asta îmi aduce aminte de ceva ce am citit și mi s-a părut atât de evident și sănătos ca principiu, dar atât de uitat de mai toți părinții. Anume, „o mamă care are grijă și de nevoile sale e un părinte mai bun.” Poate mai puțin de încadrat la articole de parenting, ci mai mult la self-help, citiți textul Dinei pe Mamipetocuri.ro.

Nu îi certați. Peste 20 de ani, nu veți mai ști cât au luat la mate, dar ei vor ține minte toată viața cum ați reacționat

În ton cu perioada examenelor „de maturitate” (am urât mereu apelativul acesta), Miruna vorbește despre reacțiile și așteptările părinților vizavi de notele copiilor. Încă trăim în epoca în care contează mai mult notele și mai puțin abilitățile adevărate ale copiilor. În epoca în care dacă un copil nu a luat aproape de zece la aceste examene, pentru părinți e rușinea de pe lume. Și, culmea, știu atât de mulți oameni care au avut note mici și medii la BAC și au ajuns departe.

E normal să existe un stres, să ne îndemnăm copiii să învețe și ca ei să treacă prin astfel de încercări. Și în viață avem muuulte alte examene, deadline-uri și proiecte de predat. Dar trebuie să ne cunoaștem mai bine copiii și să realizăm că aceste examene nu îi reprezintă pe viață. Și să sărbătorim și să-i îmbrățișăm că au depășit și acest hop. Citiți articolul pe Șiblondelegândesc.ro.

Și apropo de încheiat o etapă, iată un discurs de pus la rană. Nu numai pentru absolvenții de liceu cărora le este adresat, ci și nouă ca părinți sau adulți. Barack, as always, hits home. Urmăriți discursul în întegime, chiar pe canalul lui Obama, aici.

Se pot face călătorii alături de copii și pe vreme de pandemie

Încă nu am pe nimeni din cercul apropiat care a început să călătorească alături de copii în afara țării. Cel mult, prietenii noștri au mers la mare sau la munte, în locuri mai retrase – ceea ce ne-am dori și noi să facem vara aceasta. Totuși, se poate, cu măsurile potrivite de siguranță și igienă, să ieși și din țară pentru o vacanță alături de copii. După cum am intuit și eu, pentru părinți va fi anul călătoriilor cu mașina. Din categoria articole de parenting + travel, simpatica familie de la Părințicălători.ro a ajuns în Serbia. Cum a fost aventura lor, citiți aici.

Și ceva drăguț, de final: 50 de filme pentru copii și părinți, de văzut în familie. M-am uitat pe listă și sunt mândră să recunosc că le-am văzut pe toate. Chiar și așa, de abia aștept să le reiau cu bulina noastră!

Voi ce articole de parenting interesante ați citit în ultima perioadă?

Andra Iacob

Om de comunicare, modelat de fervoarea capitalei, socializez intens și scriu așezat. Cu un ochi pe tot ce înseamnă business și industria marcom, navighez hățișurile parenting-ului modern.

6 Comments

Lasă un comentariu